Tamma Bellezza TR (12.7.2000 - )Betti 12 v kantakirjauksessa 18.9.12

FWB-tammamme Bellezza TR syntyi 12.7.2000 omassa tallissamme ja on toisen polven oma kasvattimme, Ariettan (i.Argwohn, ii. Argus, ei. Trumf) ja Amiralin (ent. Flyinge Amiral, i. Napoleon, ii. Iran, ei. Flamingo) tytär. Amiral oli yksi Ruotsin ratsujalostuksen legendaarisimmista oreista. Sen vahvuus on ollut periyttää hienoja liikkeitä jälkeläisilleen ja sen omat näytöt ovat riittäneet aina olympialaisiin asti. Mm. maamme menestynein kouluratsastaja Kyra Kyrklund osallistui sillä olympialaisiin. Näimme siskoni kanssa Amiralin Kyrklundin ratsastamana Helsinki International Horse Show:ssa ja ihastuimme siihen suuresti.

Bellezza TR, eli Betti, kantakirjattiin 12-vuotiaana 18.9.12 Laatutamma Betti ja onnelliset kasvattajat & omistajatupeilla pisteillä 39=8-8-7-8-8 ja korkeimmalla mahdollinen II laatupalkinnolla. Sen strategiset mitat ovat säkäkorkeus 166 cm, takakorkeus 161,5 cm, rinnan ympärys 200 cm ja etusäären ympärys 22 cm. Betti osallistui kerran myös 2-vuotiaana varsanäyttelyyn (alinna kuva), jossa se sai pisteitä 8-7-6-8-8=37p ja palkittiin II-palkinnolla. Monet Bettin kuvista ovat kantakirjanäyttelystä ja lisää tarinaa siitä löytyy Uutiset-saitilta päivämäärän kohdalta.

Betti on luonteeltaan selvästi äitiään tulisempi, mutta isoäitiään rauhallisempi. Sillä on suuri ego ja paljon  dominanssia, mitkä ovat eduksi kilparatsun uralla, kunhan ne saa taiten esille vahvuuksina. Bellezza TR osallistui kesällä 2005 kansalliseen kouluratsastuksen 5-vuotiscupiin Petra Ulmosen ratsastamana. Ratsukko sai parhaimmillaan 5-vuotis-cupin osakilpailusta kansallisesta Helppo B:3 luokasta komeat 62.94% maksimipisteistä. Paras kilpailusuoritus oli ensimmäisenä kilpailukautena yli 64% ja kesän rusetit haettiin aluetason kilpailuista. Ratsukko starttasi vuonna 2005 yhteensä 10 kertaa.

Bettistä lisätietoja mm. sukutaulu, kisatulokset löytyvät sukuBetti, Minna Kauppinen ja kantakirjatuomaritpostista ja linkistä BELLEZZA TR. Siellä on myös Bettin estekisakuvia.

Bettillä on hyvä koordinaatio ja paljon räjähtävää voimaa, mikä on eduksi myös hypätessä. Betti oli 7-vuotiaana hyvin haastava ja vaati taitavaa ratsastusta. Se on sen verran dynaaminen ja vahvaluonteinen hevonen, että päätimme seuraavaksi luoda sille uraa myös hurjapäisyyttä vaativassa lajissa eli esteratsastuksessa. Betti aloitti esteratsun uransa 17.5.07 Salossa HIHS:stäkin tutun Jenna Kulmalan ratsastamana. Ensimmäinen aluekisa 90 cm sujui ratsukolta erinomaisesti vain yhdellä pudotuksella. Tulos on mainio, kun huomioi sen että Bettillä oli hypätty yhteensä alle 30 kertaa, Jenna niistä alle 10 kertaa ja yhteensä vain joitakin kertoja kilpailun omaista rataa. Betti kehittyi Jennan kanssa hienosti estekisakautenaan kesinä 2007 ja 2008. Se sai hyvää kokemusta niin Seahorse weekistä Hangon haastavalta kisakentältä mahtavine esteineen kuin Turun Metsämäen nurmipohjaiselta kisakentältä. Ratsukon urahuiput olivat muutamat 110-luokan startit ja onnistumista tuli sijoituksenkin verran. Jenna ja Betti valmentautuivat pääasiassa Kari Nevalan johdolla, mutta talvella 07-08 myös Raimo Aaltosen valmennuksissa. Yhteistyö Jennan kanssa päättyi tämän tuotua itselleen nuoren ruunan Saksasta ja Bettin esteura jäi loppukesästä 2008 lähtien katkolle. Sen jälkeen se on keskittynyt tätiratsuksi kotikonnuillaan ja sehän on aivan loistava ratsastettava ja kyllä me tädit olemme nauttineet! Hyvin koulutetulla ja yhteistyöhakuisella hevosella voi harjoitella mitä ikinä keksii, vaikka piruetin ja passagen alkeita.  Hienon ja lennokkaan ravin varjopuolena on vaikea istua tiiviisti, mikä  hieman haittaa tätiratsastajaa, mutta onneksi laukkatyöskentely on muutenkin paljon mukavampaa! Bettin ura jatkuu seuraavaksi näillä näkymin jalostustammana ja astutamme sen ehkä jo vuonna 2013. 

LOISTAVIA KUVIA BETTIN JA JENNAN KISASUORITUKSISTA LÖYTYY www.hurtta.net

 

Bettin käynti ratsain esittäjä Minna Kauppinen Betti ja Sanna ravaavat kovaa kantakirjanäyttelyssä

Betti ja Sanna loppuarvostelussa kantakirjauksessa Betti ja Minna K laukkaavat kantakirjanäyttelyssä

 Betti yöpyi Hangossa pressutallissa Betti Hangon kisoissa Betti ja Jenna Kulmala esteuran alussa Kotimäen kisoissa

Bellezza TR 2 v varsanayttelyssa