B-pennut C-pennut potretissa 7,5 viikon iss

Halusin astuttaa Nellan Saksassa rotumme kotimaassa. Nyt osasin olla jo aiemmin ja mielestäni tiedostavamminkin liikkeellä, sillä sulhaskriteereitä piti miettiä objektiivisemmin, kun ihastuminen koiraan ja sen sukulaisiin ei ollut käypä konsti. Olen aina arvostanut itsenäisen työskentelykyvyn, hyvien hermojen, rohkeuden ja hallitsevuuden lisäksi koulutettavuutta ja siihen liittyviä ominaisuuksia – niin eläimissä kuin ihmisissäkin. Siksi luonteen jalostamisen pääkriteerikseni nousi vähintään avoimen luokan koulutustunnus suojelukokeesta (VPG2/IPO2). Suomen  jalostusvastaavan toimesta löytyi Baden-Badenista Gigur von Griessesch www.gigur.de, Lempi leiskui heti myös Saksassa – Nellahan oli varsinainen alfanaaras – ja kahden kuukauden päästä 26.11.03 syntyi seitsemän B-pentua. Gigur on myös varsinainen gentleman ja emäntänsä elämänsä koira. Näyttelyissä se saavutti Saksan muotovalioon oikeuttavan neljännen sertinsä 30.5.2004 ja kansainvälisen muotovalion arvon talvella 2005-06! Näin siitäkin tuli meriiteiltään vaikuttava INT & GER CH VPG3, eli voittajaluokan suojelukoira ja multivalio. Koska luonteen jalostaminen on ollut alusta asti yksi tavoitteeni, on B-pentujen sukutaulun esivanhemmista 40%:lla koulutustunnus palveluskoirakokeesta. 

B-pennut syntyivät 26.11.2003 ja niitä syntyi kuusi narttua ja yksi uros. Mielenkiintoista oli, että ne eivät syntyneetkään koon mukaan suurin ensin vaan värijärjestyksessä! Ensin syntyivät neljä kultatyttöä, sitten merkkaritytöt ja lopuksi merkkaripoika, joka oli kaikista suurin. Myös B-pennut olivat syntyessään tasakokoisia ja hyvin pirteitä. Koira-alan ammattilainen Kaisa Hilska (ent. Koljonen) Koirataito-yrityksestä teki pennuille luonnetta arvioivan pentutestin (Volhard´s Puppy Aptitude Test) niiden ollessa 7 viikon ikäisiä. Niitä ennustuksia on ollutkin mielenkiintoista seurata ja monet testissä todetut ominaisuudet ja Kaisan tulkinnat niistä ovat olleet yllättävän pysyviä. Pentueen ainoa ja merkkivärinen uros nimettiin isänsä kotipaikkakuntalaiseksi Baden-Badeneriksi. Nartuista neljä kullanväristä nimettiin Bewunderin = ihailijatar (itsetietoinen), Bildschön (kuvankaunis), Blümchen (kukkanen, narttumainen) ja Busenfreundin = sydänystävä (valikoi tosiystävänsä). Merkkivärisistä tuli Brillanten = briljantti (viisas, harkitseva) ja Bäuerin = maalaistalon emäntä (vahvaluustoinen ja –luonteinen). Baden-Badener asuu Porvoossa, Bewunderin Nurmijärvellä, Bildschön Turussa, Blümchen Helsingissä, Busenfreundin asui Kaarinassa, mutta se lopetettiin tapaturmassa vaurioituneen jalan uudelleen vammautuessa muutamaa päivää vaille 8-vuotiaana. Bäuerin asui Hangossa ja oli valitettavasti ensimmäinen kuollut Tallivahti. Se jäi junan alle keväällä 2007 vain 3,3 v iässä.
 
Suoritusnäyttöjä pikkupennusta lähtien
Jo pentuajan näyttelyt sujuivat B-pennuilta hienosti ja Bildschön oli Suomen hovawarttien päänäyttelyssä ROP-pentu ja Busenfreundin sijoittui neljänneksi. Tähän mennessä 6/7 niistä on käynyt näyttelyissä, 2 on osallistunut toko-kokeisiin ja  2 suorittanut BH-kokeen. Busenfreundin sai kolmannen sertifikaattinsa vasta pari viikkoa 2 vuotta täytettyään Vuoden voittaja 2005 – näyttelyssä!  Sillä on myös BH-koe jo suoritettuna ja TK2 –koulutustunnus. Bildschönillä on yksi sertifikaatti (11 kk iässä), BH-koe suoritettuna ja se on sijoittunut toisenkin kerran päänäyttelyssä ollen kesällä 2005 Suomen Hovawarttien päänäyttelyssä toinen nuorissa nartuissa. Bäuerin kuuden näyttelyesiintymisen saldo on hieno: kaksi sertiä, ROP, ja sokerina pohjalla Suomen Hovawarttien päänäyttelysijoitus nuorten narttujen neljäs kesällä 2005. Päänäyttelyssä oli niinikään Brillanten, joka sai laatuarvion erittäin hyvä ja se voitti ensimmäisen sertifikaattinsa kesällä 2006. Baden-Badener on käynyt muutamassa näyttelyssä ja voittanut ensimmäisen sertifikaattinsa jo juniorina. Myös Bewunderinin ensimmäisen näyttelykäynnin arvio oli hyvin lupaava, vaikka turkin kotiin jääminen näkyi armottomasti loppuarviossa (H).

Sijoitin Bildschönin ja Bäuerinin jalostusta varten ja molemmat sitten lunastivatkin toiveeni. Bäuerin on emä v. 2006 syntyneille 11 Tallivahdin C-pennulle ja Bildschön on emä v. 2008 syntyneille kahdeksalle E-pennulle.   Jalostusnartut on esitelty Omat, sijoitetut ja leasing -koirat saitilla. B-pennuista Brillanten on hevostilan vahtina ja Bäuerinin voi sanoa toimineen tilavahtina, kun se ratsastuksenopettajaemäntänsä kanssa oli päivittäin tallilla hommissa.

Lisätietoja B-pennuista löytyy Tallivahtien tilastot- saitilta Tallivahdin Bildschönillä on omat kotisivut osoitteessa:

http://luodelahti.googlepages.com/

B-pentujen esittelykuvat löytyvät tästä alhaalta aakkosjärjestyksessä ja lisää kuvia Kuvagalleriasta. Ensin on pari kuvaa Gigur-isästä ja Lauser-velipuolesta.

is GER & INT CH VPG3 Gigur von Griessesch Gigur-is ja Lauser-velipuoli talvella 2006

Isä INT & GER CH VPG3 Gigur von Griessesch                           Lauser velipuoli ja Gigur isä

Tallivahdin Baden-Badener 2 v poseeraa Tallivahdin Bewunderin 2 v

Tallivahdin Baden-Badener "Topi", Terveys: HD-A, ED-0, Meriitit: SERT   Tallivahdin Bewunderin "Peppi" Terveys

                                                                                                                                            HD-B,  ED-0 Meriitit: näyttelyssä H

Bildschn studiossa by Turun Taideakatemian opiskelijat Tallivahdin Blmchen 1 v 10 kk

Tallivahdin Bildschön, terveystulokset: HD-B, ED-0                                                 Tallivahdin Blümchen "Bessi"

Meriitit: SERT, päänäyttelyssä NUO ERI2,  VET ERI2  ks. sijoitetut koirat

Busenfreundin kivell Tallivahdin Buerin astutusmatkallaan toukokuussa 2006

 

Tallivahdin Busenfreundin "Tessa", Terveys: HD-B, ED-0         Tallivahdin Bäuerin "Barbie" Terveystulokset: HD-A, ED-0

Meriitit: BH, TK2, näyttelyssä 3 SERT                                 Meriitit: 2 SERT  Barbie on emä C-pennuille,se jäi junan alle 07

                                                                                                            

Tallivahdin Brillanten n. 2 v

Tallivahdin Brillanten "Molly" toimii hevostilan vahtina, Terveystulokset: HD-C ja ED-0, Meriitit: näyttelystä SERT