Tallivahdin E-pennut

Tallivahdin E-pentujen emä on BH Tallivahdin Bildschön, eli Kylli (ks. esittely Omat, sijoitetut ja leasing-koirat saitilta) ja isä on rotumme harrastajien hyvin tuntema KANS & FI & LV MVA VK2 EUJW-06 BH Hayaklause Fidato "Otto", jonka meriitit alkavat olla jo vertaansa vailla niin täällä kuin ulkomailla. Halusin käyttää, sillä ihastuisin siihen jo nähtyäni sen pentulaatikossa ja siitä asti olen seurannut innolla sen kehittymistä fiksuksi ja komeaksi urokseksi. Oton koelaji on kansallisista palveluskoiralajeistamme koiran luontaisia ominaisuuksia ajatellen kenties haastavin, eli viesti. Otto oli 3,5 vuotias, kun se sai viestistä avoimen luokan koulutustunnuksen VK2 komealla 1-luokan tuloksella 273 pistettä. Samalla siitä tuli myös Suomen muotovalio. Alle 4-vuotiaana Ottosta tuli myös kansainvälinen ja Liettuan muotovalio. Kylli oli jo pentuna lupaava hakukoira, mutta valitettavasti sillä ei ole käyttöominaisuuksistaan virallista näyttöä kokeista. Molempien vanhempien suvuista löytyy myös sekä hienoja käyttö- että näyttelykoiria.

 

E-pentujenkin osalta tärkein jalostustavoite on ollut luonne ja siitä parhaat näytöt saadaan palveluskoirakokeissa. Niiden sukutaulussa 53 % esivanhemmista on koulutustunnus palveluskoirakokeesta. Tällä hetkellä niistä 4/7 harjoittelee säännöllisesti palveluskoirakokeita silmällä pitäen. Käyttönäyttöjäkin on jo alkanut tulla, vaikka koirat ovat vielä nuoria.

 

Kahdeksan E-pentua syntyi 23.2.2008 ja ne syntyivät väreittäin vuoronperään ensin merkkari, sitten kulta, taas merkkari jne. Pentueessa oli 2 kultatyttöä ja 2 kultapoikaa, 2 merkkarityttöä ja 2 merkkaripoikaa. Ne olivat jo pienestä lähtien hyvin tasalaatuisia ja erittäin lupaavia harrastuskoiran alkuja sekä ulkomuodon että luonteen osalta. Ne ovat koko ajan kehittyneet hoffeille tyypilliseen tapaan nopeasti sekä aisteiltaan, sosiaalisilta taidoiltaan että liikuntakyvyltään.
 
Tallivahdin E:t ovat nimiltään ja asuinpaikoiltaan seuraavat:
Kultatytöt ovat Emanze = naisasianainen (alfanaaras) ja Englein = pikkuenkeli (tasapainoinen, mutkaton) ja merkkarit Edelstein = jalokivi (kaunis ja pieni valkea rintamerkki) ja Eminent = erityinen (sopusuhtainen, innostuva). Kultapojat nimettiin Eber = villisika (suuri, itsenäinen) ja Erhofft = toivottu (leikkisä, avoin) ja merkkarit Edelmann = aatelismies (tosimies, komea) sekä Eierkopf = älykkö (ehtivä ja kova selittämään). Emanze asustelee Helsingissä ja Jokoisissa, Englein Maskussa ja Eminent Merimaskussa. Edelstein kuoli jo valitettavasti pikkupentuna. Kuolinsyystä tarkemmin In Memoriam saitilla. Uroksista Eber asuu Kotkassa, Edelmann Koskella, Eierkopf Laitilassa ja Erhofft Vantaalla.
 
Tulokset puhuvat jo puolestaan
Pentue on jo ulkomuodon osalta ollut Tallivahdeittain ennätyskaunis, sillä kolme niistä on sijoittunut luokassaan rotumme erikoisnäyttelyssä Tervakoskella. Ulkomuodon näyttöjen kertyminen alkoi jo 5 kk iässä rotumme päänäyttelyssä Tervakoskella, jossa Eminent oli pikkuisten narttupentujen kaunein ja Englein toiseksi kaunein. Molemmat palkittiin vielä kunniapalkinnoin. Seuraavana kesänä Tervakoskelle osallistui neljä E-pentua, jotka voittivat peräti kolme luokkasijoitusta! Emanze oli yli 20 nuoren narttujen luokan kaunein ERI1 ja se voitti ensimmäisen varasertifikaattinsa. Reilun kolmen vuoden iässä kesällä 2011 se vielä paransi sijoitustaan olemalla AVO ERI3 PN3 VARASERT! Näin siitä tuli kaikkien aikojen parhaiten rodun päänäyttelyssä menestynyt Tallivahti! Edelmann oli ensimmäisessä näyttelyssään Terviksellä ja sijoittui junioriluokan liki 20 uroksen joukossa toiseksi ERI2. Eminent sijoittui toiseksi ERI2 niin ikään lähes 20 juniorinartun joukossa. Myös Englein sijoittui upeasti Tervakoskella 4-vuotiaana, jolloin se oli KÄY ERI1 SA ja PN4! Veljistä Eber sai myös jo juniorina laatuarvion erinomainen, ERI.
 
Noin 40% niistä treenaa tavoitteellisesti palveluskoirakokeisiin. Englein suoritti BH-kokeen noin 1,5-vuotiaana ja Eminent 2,5-vuotiaana. Englein antoi hienosti näytön käyttöominaisuuksistaan jäljen kuninkuuslajissa harvinaisen nuorena vasta 2v 5 kk iässä ja sai koulutustunnuksen FH1. Se oli silloin nuorin suomalainen hoffi, joka on lajissa saanut tuloksen ja silloin kuulemma kaikista roduistakin seitsemänneksi nuorin maassamme kautta aikojen. Näyttöjen myötä sen tulevaisuus jalostuskoirana vahvistui ja Engleinista tuli 10 Tallivahdin G-pennun emo keväällä 2011. Siitä tuli myös voittajaluokan palveluskoira 4-vuotiskaudella FH2-tuloksella kesällä 2012. Emanze antoi hyvän FH1-näytön käyttöominaisuuksistaan n. 3,5-vuotiaana ja sai voittajaluokan tuloksen FH2 4-vuotiskaudella. Siitä tuli 11 H-pennun emokoira vuonna 2014. Eminent on Tallivahdin ensimmäinen hakukoira ja sai tuloksen HK1 4-vuotiskaudella ja HK2 5-vuotiskaudella. E-pennuistamme 2 urosta toimii tilavahteina sikatiloilla.
 
 
ALHAALTA LÖYTYY TARINAA SYNNYTYKSESTÄ, PENTUTESTISTÄ JA IKI-IHANAT POSEERAUSKUVAT!

SYNNYTYKSEN KULKU: illalla 23.2. alkoi synnytyspuuhat n. klo 20, pian polttojen alettua syntyi ensimmäinen merkkariuros. Kyllin emäntä Tiiakin tuli kakkoskätilöksi paikalle ja yhdessä hurrasimme ja skoolasimme aina uuden nuppusen nähdessä päivän valon ja lähetimme kymmeniä tekstareita maailmalle! Pennut syntyivät väreittäin vuorotellen ja lähes koko poikajoukko ennen tyttösiä. No, suurin kaikista oli ensin syntynyt kultatyttö, joka painoi 525g, varsinainen emäntä, jolla taistelutahto näkyi myös välittömästi. Seitsemännen pennun jälkeen n. klo 2.30 yöllä  ajattelimme, että se oli sitten viimeinen. Pesimme Kyllin ja vaihdoimme pentulaatikkoon puhtaat varusteet ja Tiiakin lähti kotiinsa nukkumaan. Klo 5 heräsin taas nuolemis-vinkumis-ääneen ja kahdeksas pentu, kuopuksemme kultatyttö, oli juuri syntynyt. Kylli ja Otto olivat ennätyksellisen tasa-arvo-orientoituneita, sillä pentuja on kaikin tavoin kaksin kappalein: 2 merkkarinarttua ja -urosta sekä 2 kultanarttua ja -urosta. Pennut ovat kaikki oikein elinvoimaisia, virkkuja ja tasakokoisia 460-525 g. Tällä hetkellä pennut kasvavat kohisten ja ovat kehittyneet hovawarteille tyypilliseen tapaan hyvin nopeasti sekä aistien että liikuntakyvyn osalta. Hännänheilutuskin sujui kaikilta hienosti noin kolmen viikon iässä. 

PENTUTESTI KERTOI VAHVUUKSISTA: Tallivahdin E:t olivat testattaessa 10.4. iältään 6 viikkoa ja 5 päivää, missä iässä olemme yleensä pentueemme testanneet. Hoffithan kehittyvät sekä motoriikaltaan että toimintakyvyltään varsin varhain ja nämäkin pennut ovat koko ajan olleet pentukirjoissa mainittujen eri rotujen keskiarvovertailuihin peilaten kehityksen kärkeä. Siksi testaukset voidaan suorittaa jo näinkin nuorena ja saada riittävän osuvia ennusteita, joiden avulla pentujen sijoittaminen niille mahdollisimman hyvin soveltuviin perheisiin on mahdollista. Testaajamme oli jälleen koira-alan ammattilainen agrologi (AMK) Kaisa Hilska (tyttönimeltään Koljonen, jolla nimellä Kaisa tuli tunnetuksi Laumanvartijat-kirjastaan). Kaisan yrityksestä lisätietoja www.koitataito.net. Jälleen yhteistyömme ja näkemyksemme Kaisan kanssa menivät hyvin yksiin, eikä yllätyksiä tullut.

Pentutesteissä kaikki suoriutuivat pelottomasti ääni ja "mörkö"-pelotustilanteista, mikä on ollut hyvin tyypillistä Tallivahdeille. Suurin osa oli hienosti leikkiessä vireensä nostavia pk-koirien alkuja. Joku omasi jopa ikäisekseen erityisen vahvan moottorin jo tässä vaiheessa. Näimme Kaisan sanojen mukaan yhden parhaimmista pennuista mitä hän on koskaan testannut, vahvahermoisen, toimintakykyisen, periaatteen miehen, jossa voisi olla ainesta esim. virkakoiraksi rajavartiostoon. Osa oli hoffimaiseen tapaan ensin hieman pidättyväinen vierasta, Kaisaa, lähestyessään, mutta vapautui hyvin nopeasti täysin toimintakykyiseksi. Kaikki pennut olivat iloisia, luottavaisia ja häntäänsä innokkaasti heiluttelevia hoffinalkuja, mitä pitemmälle testi eteni. Paljon on siis kaikenlaista hyvää harrastuspotentiaalia havaittu ja muutaman vuoden päästä näemme kuinka nämä tulevaisuuden lupaukset sitten omistajiensa kanssa elämässään onnistuvat.

TALLIVAHDIN E-PENTUJEN VIRALLISET ESITTELYKUVAT:

  

 Tallivahdin Eber "Vili" näyttelyssä ERI, Vili on pihavahti ja paras ystävä Kotkassa ja valloitti vuoden Ranskanmaata josta komea kalliokuva.

Edelman in Tervakoski JUN EXC2  

Tallivahdin Edelmann "Eetu" Tervakoskella Suomen Hovawart ry:n päänäyttelyssä JUN ERI2, Eetu on sikatilan pihavahti ja treenaa BH ja FH-kokeisiin emäntänsä kanssa.

 

Tallivahdin Edelstein "Alma" kuoli yllättäin vain 13 viikon iässä

Ekku 3 v Ekku about 2years  

Tallivahdin Eierkopf "Ekku" on sika- ja suoramyyntitilan pihavahti

 

Tallivahdin Emanze "Laku" (Lonkat A, kyynärpäät 0, luonnetesti suoritettu) oli Suomen Hovawart ry:n päänäyttelyn nuorten luokan voittaja ERI1 ja sai siellä VARA SERTin ja vielä paremmin se pärjäsi vuonna 2011 avoimessa luokassa, jossa se sijoittui kolmanneksi ja lopulta myös tuli myös näyttelyn kolmanneksi kauneimmaksi nartuksi voittaen jälleen VARA SERTIN, eli AVO ERI3 SA PN3 VARASERT.  Lakusta tuli 11 Tallivahdin H-pennun emä helmikuussa 2014. Laku on voittajaluokan palveluskoira ja sillä on useita FH2 tuloksia ja parhaimmassa pisteitä on ollut 87/100.

Eminent in summer 2009  

Tallivahdin Eminent "Hulda" (lonkat C/D & kyynärpäät 0) Suomen hovawart ry:n päänäyttelyssä JUN ERI2, Hulda on suorittanut MH ja BH  ja se teki hakukoiran uraa HK2 tuloksen verran.

  

Tallivahdin Englein "Mango" (lonkat B & kyynärpäät 0, luonnetestattu) Suomen Hovawart ry:n päänäyttelyssä Tervakoskella KÄY ERI1 SA PN4, Mango on voittajaluokan palveluskoira erikoisjäljellä FH2, josta sillä on useita tuloksia ja myös rotumestaruuspronssia. Siitä tuli vuonna 2011 10  Tallivahdin G-pennun emä. Kuvassa Mili ja Mango hienosti seuraamisessa rotumestaruustokossa, josta alokasluokassa tuli komeasti 187/200 pistettä ja hopeaa sekä koulutustunnus TK1.

Erhofft 2 years   

Tallivahdin Erhofft "Paavo" rakastaa vettä ja siitä on upea kuva kumiveneessä sivujemme kansilehdellä. Paavo asuu Vantaalla ja on pihavahti ja paras ystävä.

Perhetapaamisen helmiä 12.4.08, kun pennut olivat 7 viikkoa vanhoja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blondisiskokset                                                                   ja veli

 

"Rajavartija"                                                                     Kyllä me olemmekin somia

 

Poika ja isä                                                                       Isä ja tytär kulkevat tasatahtia

 

Kauniit linjat merkkarilla                                                Hieno näyttelyposeeraus!

Pennut pihalla 5 viikon iässä 31.3. ja 1.4.2008:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 5 viikon iässä pentulaatikko käy ahtaaksi...

 

ALLA ON PENTULAATIKON TAPAHTUMIA, JOISTA TUOREIMMAT OVAT ENSIN JA VANHIMMAT ALHAALLA: 

 

   

Ohoh! Meille tuli vessa!                  (Tallivahdin E:t 2 viikkoa ja 3 päivää 11.3.)    No, ei muuta kuin tutustumaan siihen!

Ja hetihän meillä on homma hanskassa (edelleen 11.3.),   mutta vauhtisokeus iskee vielä kun Kylli-emo tulee pesään

 Ja kaikki ovat onnellisia 11.3.2008.

 kasassa emon ulkoillessa 24.2.08vastasyntyneiden naamat

Yläkuvissa pennut ovat vastasyntyneitä ja alla Kylli imettää niitä syntymäpäivänä 24.2.2008.

onnellinen Kylli 24.2.08 kauniit profiilit ja lyhty

Allaolevat kuvat on otettu Hayaklause kennelin kasvattajan Raila Niemisen pihamaalla. Kuvaajina olivat Raila ja Minna.

 astutukset onnistuivat by the bookjouluaaton onnelliset ilmeet

Otto, Kylli ja karhutHayan reliefi Otto ja Kylli