28.12.2023

Katsaus vuoteen 2023 - upeita valionarvoja, DNA-testauksia ja Vuolasvirta-pistekertymän sisältö on muuttunut käyttötulosten suuntaan

Tallivahtien vuosi oli jälleen hieno erilaisten tulosten valossa

Vuosi 2023 jää Tallivahdin historiaan jälleen etenkin harvinaisen hienojen käyttötulosten valossa. Saimme kaksi uutta jälkivaliota: toisena hoffina maassamme FI JVA, eli metsästyskoirien jäljestysvalion arvon, sai Tallivahdin Quotenfrau, ja FI KVA-IFH eli erikoisjäljen käyttövalion arvon sai Tallivahdin Kaiser, joka voitti myös erikoisjäljen rotumestaruuden. Kaikkiaan käyttökoekäyntejä oli kahdeksalla Tallivahdilla yhteensä 19: pelastuskokeissa 3, metsästyskoirien jäljestyskokeessa 5 ja palveluskoirakokeissa 11. Hyväksyttyjä tuloksia tuli pelastuskokeista 2/3, mejässä 5/5 ja palveluskoirakokeissa 7/11.

Metsästyskoirien jäljestysvalio vasta 3-vuotias FI JVA FCI-BH Tallivahdin Quotenfrau toimii myös oikeissa hommissa loukkaantuneen suurriistan etsinnässä viranomaisapuna eli SRVA-koirana Uudellamaalla. Pelastuskokeissa 4-vuotiaat sisarukset Offizier ja Opernsängerin tekivät PEKO-T-tulokset ja tähtäävät VIRTA-koiriksi virallisiin kadonneiden etsintöihin. Komödianten edusti toisena Tallivahtina rodun erikoisjäljen MM-kokeessa Saksassa ja teki toisena koepäivänä IFH2 tuloksen. PK-koekäyntejä tehtiin 11 yhteensä 5 koiran voimin, Kaiser, Komödianten, Liebling, Mirakelmann ja Oberinspektor, ja tuloksena oli yhteensä seitsemän FCI-IFH2 tulosta. Käyttövaliokello käy parhaillaan neljälle Tallivahdille, joten toivottavasti ensi vuonna saamme jälleen juhlia palveluskoiran suurinta arvonimeä.

BH-kokeen suorittivat Oberschülerin ja Patentlösung. Noblesse teki Rallytokon hyväksytyn VOI-tuloksen ja Journalistin aloitti toisena Tallivahtina rallyuran hienosti ALO-tuloksella 90 p.  Tokokokeissa kävi 3 Tallivahtia yhteensä 4 kertaa ja Journalistin teki AVO3 ja Minaya ALO2 tuloksen. Näyttelykäyntejä kertyi 14 koiralle yhteensä 47: 26 kertaa tuli ERInomainen arvio, 15 erittäin hyvää ja 4 hyvää, 1 tyydyttävä ja 1 hylätty arvio. SERTejä, VARA-SERTejä, RECACIBja ja JUN-SERTejä voitettiin kaikkia kaksi. Spürhündin oli VSP ja Nachbarin valioitui SE MVA.

ISO KIITOS VIELÄ TÄTÄKIN KAUTTA kaikille koiransa kanssa tavoitteelliseen harrastamiseen panostaneille kasvattieni omistajille!

Tallivahtien geenien tutkiminen on laajentunut kuluneena vuonna

Vuosi 2023 jää historiaan niinkin, että pelkästään DM:n eli degeneratiivisen myelopatian geenin testaamisesta siirryimme laajemmin koiran genomin testaamiseen Wisdom panel yrityksen My DogDNA-testin avulla. Vuodesta 2010 lähtien olen testannut kaikki Tallivahdin jalostuskoirat DM:n varalta ja valinnut geenin kantajille kokonaan DM geenistä vapaan puolison. Pikkuhiljaa DM-kantajienkin määrä on vähentynyt koirakannassani ja tällä hetkellä jalostuskoiristani noin neljäsosa on kantajia ja valtaosa, n. 75%, täysin ilman DM geeniä. Myöskään rodussamme satunnaisesti esiintyvää diluutiogeeniä ei ole löytynyt testatuilta Tallivahdeilta. Toivottavasti tätä harmaan sävyistä värivirhettä ja sen liittännäissairauksia ei jatkossakaan koirakannastani löydy.

My DogDNA testin analysoitavien geenien määrä kasvaa hyvää vauhtia ja loppuvuonna testi sisälsi jo 272 erilaista sairausgeeniä ja 51 muuta ominaisuusgeeniä, kuten turkin väriin ja laatuun liittyviä geenejä. Nyt käytössäni on siitä 8 Tallivahdin tulokset viidestä eri yhdistelmästä. Mielenkiintoisia tuloksia on jo tullut ja onnekseni Tallivahdeilla ei ole esiintynyt lainkaan muita sairausgeenejä kuin tosiaan muutamalla koiralla oli yksi SOD1 eli DM-geeni, eli ne ovat ns. kantajia, jotka tulee parittaa geenistä täysin vapaan yksilön kanssa. Heterotsygotia, eli eriperintäisyys, on koirakannassani tällä hetkellä tavanomainen rotukoirilla: keskiarvo on n. 33 % ja vaihteluväli 31-35 % (rotukoirilla tyypillinen vaihteluväli on 26-40 %) ja mitä korkeampi prosentti sen monimuotoisempi koiran geenipohja on. Tässä viiden pentueeni otoksessa sukusiitosprosentti oli 5 polven tarkastelussa keskimäärin 0,78 ja sukukatokerroin 95,97.

Jännittävä yksityiskohta on mielestäni se, että vaikka sukusiitosprosentti ja sukukatokerroin ovat pentuesisaruksilla samat niiden heterotsygotian aste voi olla kuitenkin eri. Muun muassa yhdellä Tallivahdin sisarusparilla mustan koiran heterotsygotia oli 35% ja merkkarin 32%. Tämän johdosta aloin mietiskellä miten rodun värijakauma vaikuttaa heterotsygotiaan: onko rodussamme yleisin väri musta ruskein merkein jo liian yleinen ja sikäli pyrkimys siihen jo vähentänyt rodun monimuotoisuutta? Tätä ajatustani vahvisti vielä sekin, että merkkivärisen hoffin värigeenien lukumäärä on pienempi kuin muun värisillä hoffeilla. Eli vaihtelu pienenee jo värigeenien määrän vuoksi ja mikäli jotkut muut ominaisuudet sitoutuvat värigeeneihin, voi vaihtelun vähentyminen kasvaa yllättävän nopeasti sitäkin kautta, että rodussa keskitytään johonkin tiettyyn väriin. Geenien monimuotoisuus yhdistetään mm. terveyteen ja elinvoimaan, kuten elinikään ja pentuekokoon. Sikäli siihen on hyvä yrittää tietoisesti myös panostaa.

Värien kohdalla kaikilla eri värisillä Tallivahdeilla (blondi, berliininblondi, musta, merkkivärinen) on jokaisella kaksi black and tan eli merkkiväriä tuottavaa geeniä ja vähintään yksi recessive red, eli blondiväriä MC1R variant e1 tuottava geeni. Merkkareilta puuttuu kokonaan musta geeni (dominant black) ja niillä oli kaikkiaan vähiten värigeenejä: 2 merkkivärigeeniä ja 1 blondigeeni. Mustilla oli kaikilla 1 mustageeni, 2 merkkarigeeniä ja 1 blondigeeni. Eniten vaihtelua oli blondeilla, joilla saattoi olla 1 mustageeni tai ei lainkaan mustageeniä, mutta niillä kaikilla oli 2 merkkarigeeniä ja 2 blondigeeniä. Blondeilla mustan geenin esiintyminen ei vaikuta liittyvän koiran omaan blondiuden sävyyn: musta geeni oli niin berliininblondi Mirolla, sen siskon tytöllä normaaliblondilla Vimmalla ja musta geeni puuttui kokonaan Miron normaalin blondin väriseltä pojalta Urilta.

Yksi mielenkiintoinen ero löytyi myös karvanvaihtoon liittyen. Suurimmalla osalla testatuista Tallivahdeista ei ollut karvanvaihtoon liittyvää geeniä lainkaan ja silloin ne saivat tulokseksi seasonal shedder, eli kausiluonteista karvanlähtöä. Neljäsosalla testatuista oli yksi karvanvaihtumisen geeni ja ne saivat tulokseksi occasional shedder eli ajoittaista karvanlähtöä. Se miten nämä nyt sitten eroavat käytännössä on vielä meikäläiselle epäselvää, mutta joka tapauksessa välillä saa kotona imuroida enemmän ja välillä vähemmän karvoja.

Tallivahdin kennelin 22:s vuonna syntyi 18 pentua ja elossa on 35 veteraania

22-vuotiaassa Tallivahdin kennelissä syntyi vuonna 2023 10 T- ja 8 U-pentua ja Tallivahteja on nyt yhteensä 20 pentuetta ja 173 koiraa. Keskimääräinen pentuekoko 8,65 on edelleen selvästi suurempi kuin rodussamme Suomessa keskimäärin ja sehän on yksi elinvoimaa kuvaava luku. Nyt elossa on 115 koiraa G-U-pentueissa yhteensä. Veteraaneja eli yli 8-vuotiaita on G, H, I, J ja K pentueissa vuoden vaihteessa yhteensä 35 koiraa. 

Suomen Kennelliiton arvostetun kasvattajapalkinnon, eli Vuolasvirta-palkinnon, sain vuonna 2016 kymmenen ensimmäisen pentueeni perusteella, joissa oli pentuja yhteensä komeat 92 ja sen perusteella niiden saavuttamien eri näyttely- ja käyttökoetuloksista laskettujen pisteiden yhteismääräkin piti olla vähintään 92. Tavoitteen pääsy onnistui silloin juuri ja juuri maksimiajan 15 vuoden sisällä ja viimeisenä vuonna syntyi mm. yhdeksäs ja kymmenes pentueeni. Näistä Vuolasvirran palkinnon saamiseen liittyvästä jännittävästä loppukiristä kerron tarkemmin silloisessa blogikirjoituksessani. Vuolasvirran 92 pisteestä tuli 26 (28%) käyttötuloksista ja 66 (72%) näyttelytuloksista ja tämä koetulosten pistemäärä oli mielestäni jo hieno saavutus palveluskoirarodussa.

Tämän vuoden lopussa Tallivahtien Vuolasvirran pisteytyksen mukainen pistekertymä on 195, josta 73 (37%) tulee käyttötuloksista ja 122 (63%) näyttelytuloksista. Eli pisteitä on nyt kertynyt enemmän kuin mitä Tallivahteja on ollut kaikkiaan tähän mennessä eli yli 173. Pistekertymän sisällön muutos on myös mukavasti kasvatustavoitteideni mukainen: Tallivahtien saavuttamista pisteistä yhä suurempi osa kertyy käyttötuloksista, mistä olen erityisen ylpeä!

Vuoden 2024 Tallivahdin kennelin tapahtumia pähkinänkuoressa

V- ja W -pentueet ovat suunnitelmissa keväällä Nachbarinille ja Quotenfraulle ja X-pentue loppuvuonna Oberschülerinille. Pentuesuunnitelmat ovat jo esillä kotisivuilla ja ovat herättäneet mukavasti kiinnostusta. Tulen sopimaan pentuja odottavien kanssa treffejä Tallivahtien koulutustapahtumiin jo ennen pentujen syntymää, jotta pääsemme jo alun alkaen hyvään yhteistyöhön tulevien omistajien kanssa. Palveluskoirien kouluttaja-ammattilaisen Esa Tapion suojelutreenit jatkuvat tämän vuoden tapaan, kuten Pauliina Kaivosen ohjatut tottelevaisuustreenitkin. ET oli ensimmäisen kerran Tallivahdikoita kouluttamassa jo vuonna 2008 kennelleirillämme ja myös Pauliina on jo useamman vuoden meitä kouluttanut. Treenit jatkuvat tammi-maaliskuussa tiistai-iltaisin hallissa Paimiossa ja sen jälkeen kesäkauden koulutuskentällä Turussa. Lähes kaikki Tallivahdit pentuna testannut ja monia pentukursseja, tottelevaisuus- ja hakukursseja meitä opettanut Koirataidon Kaisa Hilskan hakuviikonloppu on tulossa 23.-24.3. Kevään kennelleiri on 2.-5.5. Inkoossa ja siellä treenien teemoina on niin pelto- kuin metsäjälkikin. Loppuvuoden suunnitelmat tarkentuvat myöhemmin, mutta toivottavasti saamme ainakin jatkaa hyvää yhteistyötä valmentajiemme kanssa.

Hoffin HAUskaa uutta vuotta 2024 kaikille tähän upeaan rotuun hurahtaneille ja nähdään koiratapahtumissa!

Takaisin